برای تعریف دقیق بازار ثانویه و تمایز آن با بازار اولیه در واقع می توان گفت، بورس یکی از قسمت های اصلی سیستم مالی کشور است که شرکت ها می توانند در آن اوراق بهادار خود را بفروشند و فعالیت خود را ادامه دهند.
از طرف دیگر، افرادی که می خواهند سود کسب کنند، در این بازار سرمایهگذاری می کنند و انتظار دارند که شرکت ها سوددهی قابل قبولی داشته باشند. اما برای موفقیت در این بازار، شناخت صحیحی از استراتژی های خاص، ضروری است.
بنابراین، همراه ما باشید تا مانند دموراژ از تعریف تا نحوه محاسبه اطلاعات لازم را درباره بازار اولیه و بازار ثانویه بدست آورید. بازار بورس دو بخش اصلی دارد که هرکدام ویژگی ها و عملکرد خود را دارند. این دو بخش شامل بازار اولیه و بازار ثانویه است. در این مقاله به توضیح و تفاوت های این دو بازار پرداخته می شود.
آشنایی با بازار اولیه بورس
در بازار اولیه بورس، اوراق بهادار شرکت ها برای اولین بار، عرضه و به فروش می رسند و شرکتها بهطور مستقیم سرمایه خود را از طریق فروش سهام به مردم تامین میکنند، معمولاً این امر در قالب پذیرهنویسی انجام می شود.
به منظور تعریف دقیق بازار ثانویه و تمایز آن با بازار اولیه میتوان گفت در بازار اولیه، شرکت ها و صندوق های سرمایهگذاری جمعی (ETFs) اوراق بهادار جدید را به فروش می رسانند تا از سرمایه ی سرمایهگذاران استفاده کنند و یا اینکه بتوانند منابع مالی جدید را به درستی جذب نمایند.
این نوع بازارها عموماً برای شرکت های نوپا و تازهکار استفاده می شوند و در آن شرکت ها و یا موسسات مالی معمولاً نقش اصلی را در فروش اوراق بهادار به سرمایهگذاران بازی میکنند.
در بازار اولیه، تمامی معاملات اغلب از طریق عرضه عمومی (IPO) یا همان مناقصه عمومی (Tender Offer) انجام میگیرد و سرمایهگذاران به صورت کاملا مستقیم از شرکت یا صندوق سرمایهگذاری جمعی خریداری میکنند.
از طرف دیگر، باید به ریسکپذیری سرمایهگذاری توجه داشته باشیم! سرمایهگذاری در بازار اولیه معمولا با ریسک بالاتری همراه است، زیرا اوراق بهادار ارائه شده در این بازار جدید هستند و آزمون مشتری را پشت سر نگذاشتهاند! اما به ازای این ریسک، ممکن است بازدهی بالاتری نیز داشته باشند، زیرا معمولا سرمایهگذاری در این نوع اوراق بهادار سودآور است.
معرفی بازار ثانویه بورس
بازار اولیه و بازار ثانویه چه تفاوتی دارند؟ در مقابل بازار اولیه که محل عرضه اوراق بهادار جدید است، بازار ثانویه جایی است که اوراق بهادار قبلی قابل معامله هستند.
در واقع، در بازار ثانویه اوراق بهاداری که از قبل به فروش رسیدهاند معامله میشوند. این بازار به سرمایهگذاران اجازه می دهد تا در طول زمان، اوراق بهادار را بخرند و بفروشند.
سرمایهگذاران در بازار ثانویه معمولا از طریق بروکرها یا به شکل آنلاین اقدام به خرید و فروش اوراق بهادار میکنند. معاملات در این بازار از طریق بورس های مالی و سیستم های الکترونیکی انجام می شود.
با این حال، ممکن است سرمایهگذاری در بازار ثانویه همراه با ریسک باشد، اما به دلیل دسترسی به اطلاعات و تاریخچه معاملات قبلی، ریسک کمتری نسبت به بازار اولیه وجود دارد. اما بازدهی آن متفاوت است و نمی توان برای آن رقم مشخصی قائل شد.
در کل، بازارهای ثانویه نقش مهمی در ارتباط بین سرمایهگذاران و شرکتها ایفا میکنند. این بازارها فرصت معاملات سرمایهگذاری و تبادل اوراق بهادار را فراهم نموده و به سرمایهگذاران این امکان را می دهند که در صنایع و شرکت های مختلف سرمایهگذاری کنند. همچنین، این بازارها از نظر تنوع، نقدینگی، شفافیت و ارزش افزوده برای سرمایهگذاران جذاب هستند.
تفاوت بازار اولیه و بازار ثانویه
به منظور بررسی و تعریف دقیق بازار ثانویه و تمایز آن با بازار اولیه، در اینجا به تفاوت های بازار اولیه و بازار ثانویه می پردازیم:
- عرضه اولیه در بازار اولیه و عرضه مجدد در بازار ثانویه: در بازار اولیه، اوراق بهادار به صورت اولیه و تازه عرضه می شوند، در حالی که در بازار ثانویه، اوراق بهاداری که قبلاً عرضه شدهاند به فروش می رسند. این یکی از مهمترین تفاوت های میان بازار اولیه و بازار ثانویه است.
- منبع تامین سرمایه: در بازار اولیه، شرکت ها سعی میکنند سرمایه نقدی جذب کنند تا بتوانند کسب و کار خود را توسعه دهند. اما در بازار ثانویه، سرمایهگذاران به عنوان فروشندگان اوراق بهادار و اشخاص خریدار این اوراق عمل می کنند و سرمایه به دست مالکان قبلی اوراق بهادار می رسد.
- قیمتگذاری: در بازار اولیه، شرکتی که اوراق بهادار را عرضه میکند، قیمت آنها را مشخص کرده و معمولاً این کار از طریق مذاکرات با بانک ها و سرمایهگذاران انجام می شود. اما در بازار ثانویه، قیمت اوراق بهادار توسط تقاضا و عرضه مشخص شده و در طول روز دچار نوسان می شود.
کلام پایانی درباره تعریف دقیق بازار ثانویه و تمایز آن با بازار اولیه
بازار ثانویه، محلی است که اوراق بهادار قبلی که در بازار اولیه عرضه شدهاند، معامله می شوند. این بازارها نقش مهمی در تداول و مبادله اوراق بهادار بین سرمایهگذاران دارند و امکان خرید و فروش اوراق بهادار در بازه های زمانی مختلف را فراهم می سازند.
تفاوت اصلی بازار ثانویه با بازار اولیه در این است که در بازار اولیه، اوراق بهادار به صورت تازه و اولیه عرضه می شوند، در حالی که در بازار ثانویه، اوراق بهاداری که قبلاً عرضه شدهاند، معامله می شوند.
این بازارها از نظر تنوع، نقدینگی، شفافیت و ارزش افزوده برای سرمایهگذاران جذاب هستند و امکان دسترسی به اوراق بهادار مختلف را فراهم میکنند.
سوالات متداول در خصوص تعریف دقیق بازار ثانویه و تمایز آن با بازار اولیه
1.بازار ثانویه چیست؟
بازار ثانویه، محلی است که اوراق بهاداری که قبلاً در بازار اولیه عرضه شدهاند، مورد معامله قرار میگیرند.
2.تمایز بازار ثانویه از بازار اولیه چیست؟
تفاوت اصلی بازار ثانویه با بازار اولیه در این است که در بازار اولیه، اوراق بهادار به صورت تازه و اولیه عرضه می شوند، در حالی که در بازار ثانویه، اوراق بهاداری که قبلاً عرضه شدهاند معامله خواهد شد.
3.چرا بازار ثانویه اهمیت دارد؟
بازار ثانویه اهمیت زیادی دارد زیرا به سرمایهگذاران امکان می دهد تا اوراق بهادار را در زمانی مناسب خرید و فروش کنند.