کالاهای ضبطی در گمرک کالاهایی هستند که عموما به صورت غیر مجاز وارد کشور شده اند. چنانچه کالاها مجاز باشند اما ترخیص آنها به موقع صورت نگیرد باز هم توسط گمرک ضبط می شوند. کسانی که در حوزه واردات و صادرات فعالیت دارند باید با قوانین گمرک در این زمینه آشنایی کامل داشته باشند تا بتوانند در این مواقع به بهترین شکل عمل کنند.
به دلیل اهمیتی که این موضوع دارد قصد داریم در این مطلب در مورد قوانین ضبط کالا در گمرک با شما عزیزان صحبت کنیم. برای کسب اطلاعات جامع در این زمینه تا انتهای مطلب با ما همراه شوید.
مراحل ضبط کالا در گمرک
پروسه ضبط کالا در گمرک طی مراحلی صورت می گیرد که این مراحل شامل موارد زیر می شوند:
بیشتر بخوانید: راهنمای خرید ایمن از سایت های چینی برای واردکنندگان
توقیف کالا
در مواقعی که ورود و خروج یک کالا ممنوع است یا از شرایط لازم برای تجارت برخوردار نیست توسط ماموران گمرک توقیف خواهد شد.
گردآوری و تنظیم اسناد و مدارک
ماموران گمرک جزئیات یک کالا را به طور کامل بررسی کرده و تمام مدارک و اسناد مرتبط با آن را جمع آوری می کنند. پس از انجام این مراحل علت توقیف کالا و اطلاعاتی که به آن مربوط هستند را به صورت مستند در می آورند.
مطلع کردن صاحب کالا
پس از طی کردن مراحل قبلی نوبت به مطلع کردن صاحب کالا می رسد. در این مواقع توضیحاتی به صاحب کالا در مورد دلیل توقیف ارائه می شوند. از آن گذشته اطلاعاتی در مورد اینکه چه اقداماتی می تواند در این زمینه انجام دهد در اختیار او قرار می دهند.
در نظر گرفتن یک بازه زمانی برای پاسخگویی
در این مرحله به مالک کالا فرصت می دهند تا در مورد توقیف توضیحاتی را ارائه دهد. ممکن است فرد اسنادی را ارائه کند که به قانونی بودن اثبات کالا کمک کنند.
تصمیم گیری در مورد کالا
گمرک با در نظر گرفتن اطلاعاتی که توسط مالک ارائه شده اند در مورد ضبط یا عدم ضبط کالا تصمیم می گیرد.
جریمه مالک بار
اگر مالک مدارک مستندی را ارائه نکند ممکن است برای او جریمه ای در نظر بگیرند یا حتی مشمول اتهامات کیفری شود.
دفع کالا یا نگهداری و فروش
چنانچه اقدام قانونی در جهت باز پسگیری کالا صورت نگیرد یا مالک شرایط تعیین شده توسط گمرک را برآورده نسازد، این امکان وجود دارد که بر طبق مقررات گمرکی، کالا معدوم، حراج یا با روش های دیگر دفع گردد.
در برخی مواقع کالای مورد نظر به وسیله دولت نگهداری یا فروخته می شود. تا هنگامی که مسائل قانونی به طور کامل حل نشوند نیز عواید حاصل از آن نگهداری خواهند شد.
قوانین گمرک برای کالای ضبط شده
4 قانون کلی برای کالاهای ضبط شده در گمرک وجود دارند که در ادامه به آنها اشاره می کنیم:
قانون اول گمرگ :
هنگامی که یک کالا به گمرک ارسال می شود 3 ماه زمان دارد که در جهت ترخیض آن اقدامات لازم صورت بگیرند. اگر این مهلت به اتمام برسد صاحب کالا می تواند اقدام به تمدید تاریخ آن به مدت 2 ماه کند. چنانچه در این بازه زمانی اقدامی از طرف مالک کالا انجام نشود تحت مالکیت دولت در خواهد آمد.
قانون دوم ظبط کالا گمرک:
برخی کالاها فاسد شدنی هستند و برای نگهداری از آنها به شرایط خاصی نیاز است. گاهی اوقات لازم است این کالاها به انباری با شرایط مناسب یا یک گمرک دیگر منتقل شوند. اگر این کالاها فاسد شوند گمرک هیچ مسئولیتی در قبال آنها نخواهد داشت.
قانون سوم:
زمانی که اقدامات لازم به منظور ترخیص یک کالا از گمرک صورت می گیرند اما به هر دلیلی بعد از یک ماه هنوز در گمرک مانده اند دولت می تواند اقدام به ضبط آنها کند. برای جلوگیری از وقوع این مشکل مالک کالا باید تاریخ را تمدید کند و در اسرع وقت اقداماتی را در جهت ترخیص آن انجام دهد.
قانون چهارم قوانین گمرک برای کالای ضبط شده:
در مناطق آزاد تجاری مهلتی که برای ترخیص کالاها در نظر گرفته می شود توسط سازمان های مسئول در این مناطق تعیین می گردد. در این مواقع نیز باید در مدت زمان مشخص شده فرایند ترخیص کالاها انجام شود در غیر این صورت گمرک آنها را ضبط خواهد کرد.
کالاهای متروکه و کالاهای ضبط شده چه تفاوتی با هم دارند؟
کالاهای ضبطی همانطور که از نامشان مشخص است توسط ماموران گمرک به دلایل مختلف توقیف می شوند. مالکیت این کالاها بعد از ضبط به دولت انتقال داده می شود و در نهایت دولت است که تصمیم نهایی را در مورد آنها می گیرد.
کالاهای متروکه کالاهایی هستند که به شکل کاملا قانونی وارد کشور می شوند و مشکلی ندارند. تنها مسئله ای که در مورد این کالاها وجود دارد این است که برای ترخیص آنها اقدامی صورت نگرفته و به نوعی میتوان گفت مالک آنها را رها کرده است.
بیشتر بخوانید: صفر تا صد واردات دستگاه قهوه ساز از چین و دبی
سخن پایانی
ترخیص کالا از گمرک یک پروسه بسیار مهم و حساس است که باید با آن به طور کامل آشنایی داشته باشید. یک اشتباه ممکن است منجر به از دست رفتن سرمایه شما شود. در این مطلب شما عزیزان را با قوانین ضبط کالا در گمرک آشنا کردیم تا بتوانید از وقوع مشکلات اینچنینی جلوگیری کنید.
دلایل مختلفی ممکن است باعث ضبط یک کالا در گمرک شوند که از میان آنها میتوان به مواردی مانند قاچاق کالا، ارائه مدارک نادرست یا ناقص و ایجاد خطر برای بهداشت عمومی اشاره کرد. در صورت بی توجهی به موارد ذکر شده کالای شما توسط گمرک ضبط شده و ممکن است سرمایه خود را از دست بدهید.
برای واردات از چین و امارات با ایران موبیکس، همین حالا اقدام کنید و بهترین قیمتها را دریافت کنید.
سوالات متداول
- کالاهای ضبط شده در گمرک از چه طریقی فروخته می شوند؟
کالاهای ضبط شده در گمرک به روش های مختلفی مانند خرده فروشی، مزایده و حراج فروخته می شوند. - برای ترخیص کالاهای ضبطی چه اقدامی می توانیم انجام دهیم؟
برای ترخیص کالاهای ضبط شده باید به مقامات گمرکی مراجعه کنید و اسنادی که مورد نیاز هستند را به آنها ارائه دهید. اگر برای شما جریمه ای در نظر گرفته شده بود نیز باید برای پرداخت آن اقدام کنید. - آیا قوانین گمرک در مورد کالاهای ضبط شده در تمام کشورها یکی است؟
خیر، این قوانین در هر کشوری ممکن است متفاوت باشند.
نظر بگذارید